May 18, 2012

Resipi Rock Kek - yang ditulis pada tahun 1972.


Malam ni pak-chik nak ajar anak anak sa-kalian untuk membuat Rock Cake atau dalam bahasa melayu-nya Kek Batu Karang.

Bahan-bahan nya adalah ;

Tepong gandum & baking powder (di-ayak berseh dan di-jadi kan satu, garam halus (1 sudu teh), telor ayam (sa-biji) , majerin, gula pasir, karan (kesmes hitam), susu chair, esen vanilla (sedikit) , gula pasir kasar (sedikit, warnakan hijau/merah).

Jadi chara-chara membuat-nya

1. Masokkan telor, gula majerin ka-dalam mangkok. Kachau sampai gula hanchor, lepas it masokan pula benda tepong, baking powder, garam halus, kesmes, esen vanilla dan gaul rata rata. Masokan pula susu setengah pain tadi, gaul lagi rata rata. Lihat jangan pekat sangat yang di-kehendaki seperti kek biasa.

2. Sapu majerin dalam loyang pembakar kemudian ambil sudu makan sebagai sukatan, chidok lah tiap tiap sa-keping satu sudu atau ikut suka, lalu di-atorkan terus ka-dalam dulang pembakar itu. Jarakan di-antara satu sama lain kira kira 1 inchi kerana ia-ya akan kembang apabila di-bakar.

3. Sa-belom di-bakar taborkan gula kasar yang berwarna merah hijau di-atas kepingan kek itu, bakar-lah kira kira 15-20 minit apa bila masak angkat lah lalu di-sejokan.

Tapi pak-chik nak ingat kan anak anak sa-kalian, jika anak anak gunakan sukatan seperti di-atas, gunakan sudu membuat sukatan-nya, anda akan dapat antara 20 atau 25 buku Rock Cake.

Sekian, renung renungkan dan selamat menge-kek.


No comments: